CégtörténetMagyarországon az élelmiszer besugárzási kutatások már az 1950-es évek végén, tehát nemzetközi vonatkozásban is igen korán, Vas Károly és Török Gábor kezdeményezésére indultak meg.

A magyar kutatók tudományos és gyakorlati munkája elismerten hozzájárult a nemzetközi eredményekhez és az ország 1965-ben bekapcsolódott a nemzetközileg koordinált kutatási munkákba.

Ebben az időszakban a szakminisztériumon kívül az Országos Atomenergia Bizottság, az OMFB és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség sok segítséget nyújtott a kutatáshoz és egy kísérleti üzem létrehozásához.

A Központi Élelmiszeripari Kutató Intézet 1969-ben felépítette Kőbányán Co-60 sugárforrását, akkor még szállítópálya nélkül. A kézi anyagmozgatás, a forgatás szükségessége miatt a készülék elsősorban kísérleti minták és kisebb tételek kezelésére volt alkalmas


Sugárforrás szállítópálya nélkülKésőbb, 1972-ben, az intézet a sugárforrást felső függesztésű szállítópályával egészítette ki. Ezzel a berendezés alkalmassá vált a besugárzási technológia tanulmányozására és bemutatására.


Felső függesztésű szállítópályaAz üzemet 1976 és 1982 között több cég is (PHYLAXIA Oltóanyag és Tápszertermelő Vállalat, AGROBER Beruházó Vállalat) üzemeltette. Öt hazai cég részvételével 1982-ben megalakult az AGROSTER Besugárzó Közös Vállalat kifejezetten az élelmiszer besugárzás hazai alkalmazása, bemutatása illetve elterjesztése céljából. A közös vállalat hamarosan állami vállalattá alakult és a megkezdett tevékenységet 1985-től mint AGROSTER Besugárzó Vállalat folytatta. Újabb szervezeti változás 1992-ben történt, amikor az állami vállalat részvénytársasággá alakult. Az átalakulás óta AGROSTER Besugárzó Rt. néven, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FM jogutódként) alapította egyszemélyes részvénytársasági formában (a vállalat jogutódaként) jelenleg is (mint ZRt.) működik.

Az AGROSTER már tevékenysége legkorábbi időszakától fogva óriási erőfeszítéseket tett arra, hogy a kísérleti célokra épített besugárzó üzemet egyre inkább alkalmassá tegye ipari méretű termelésre. Ennek érdekében még 1986-ban a csőtárolós sugárforrást átalakította modern, modul rendszerű lapforrásokká,


Sugárforrás keret a modulok nélküla szállítópálya szerkezetét megerősítette és a függesztékek számát növelte. A függesztékek számának növelése hatásfok javulással is járt.

Az üzembiztonság érdekében 1991-ben a sugárforrást és a szállítópályát külön - külön vezérlő relés irányítópultokat számítógépes vezérléssel váltotta fel. Időközben a számítógépet és a programot még modernebbre cseréltük le, amely a kiépített belső hálózaton keresztül megszünteti a többszöri adatbevitel szükségességét, képes a kézi adminisztrációt minimálisra csökkenteni és biztosítja a termék nyomon követhetőségét a belépéstől a megrendelőnek történő átadásig.

Az AGROSTER nagy figyelmet fordít a szolgáltatás minőségére. 1998-ban kiépítette és tanúsítatta az ISO 9002:1994 szabvány követelményeinek megfelelő minőségbiztosítási rendszert, melyet 2002-ben a folyamatszemléletű ISO 9001:2000 rendszerré épített át (tanúsító: DNV). 2005-ben a rendszer kiegészült az orvostechnikai eszközök kezelésére vonatkozó ISO 13485:2003 szabvány szerinti előírásokkal, 2008-ban az EMKI ORKI Tanúsító Iroda segítségével az MSZ EN ISO 13485:2004 szerinti szabályozásunkat még magasabb szintre fejlesztjük.

Ugyancsak 2002-ben a fogyasztói biztonság fokozása érdekében kiépítette és független szervezet által felülvizsgáltatta HACCP rendszerét.

Az EU 2002/840/EC sz. határozata alapján az AGROSTER Rt. még Magyarország EU-ba történő belépése előtt felkerült az EU élelmiszer besugárzói listájára. A lista az unión kívüli országok azon berendezéseit tartalmazta, melyek megfeleltek egy szakemberekből álló uniós bizottság vizsgálata során az uniós követelményeknek.

Az AGROSTER berendezése továbbá szerepel a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség "Besugárzó Berendezések"-et nyilvántartó listáján (IAEA - Radiation Processing Facilities), valamint az MDS Nordion "Gamma besugárzás szolgáltatatást biztosítók" (MDS Nordion - Suppliers of Contract Gamma Irradiatiton Services - World List) világ listáján is.

A kezelési szolgáltatatás a vonatkozó előírások betartásával az ÁNTSZ Fővárosi Intézet Sugáregészségügyi Osztályának 17.991-2/2007. számú, valamint az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás 1-171/1992. számú engedélye alapján történik.

Vissza a lap tetejére