Megrendelő

Levelezés

Kedves Vendégünk!



Köszönjük, hogy meglátogatott minket honlapunkon!
Igyekeztünk csokorba gyűjteni mindazt az információt, ami fontos és érdekes lehet a fogyasztó vagy felhasználó számára az ionizáló energiával történő kezelésről. Szerettük volna, ha Ön tájékozott ebben a kérdésben és arról is van elképzelése, hogyan történik az ilyen kezelés, pl. az AGOSTER ZRt. üzemében!

Kíváncsiak vagyunk véleményére. Feltételezzük, hogy mint fogyasztót, Önt is leginkább az élelmiszerek ionizáló energiával történő kezelése foglalkoztatja. Kérdéseinket ezzel kapcsolatban tesszük fel és megtisztel minket azzal, ha válaszol azokra!

1. Széleskörű kutatási eredmények alapján a WHO/FAO/IAEA független szakértői bizottsága (Joint Expert Commitee on Food Irradiation - JECFI) már1976-ban deklarálta, hogy a sugárkezelés minden szempontból ártalmatlan fizikai eljárás, hasonlóan a hőkezeléshez vagy a fagyasztáshoz. 1980-ban Genfben a Szakértői Bizottság megállapította, hogy 10kGy átlagdózisig a kezelés bármely élelmiszer esetében nem jelent toxikológiai, táplálkozási és mikrobiológiai veszélyt, ezért a kezelés további toxikológiai vizsgálatot nem igényel. (Nézze meg filmtárunkban az "Ionizáló energiával történő kezelés ártalmatlanságá"-ról szóló bejátszást!)

Információi alapján Ön teljes tápértékűnek tartja-e az ionizáló energiával kezelt (IEK) élelmiszereket?

Igen
Nem



2. A fizika törvénye szerint egy anyag akkor válhat másodlagosan sugárzóvá, ha a sugárzás energia szintje eléri vagy meghaladja az atommag részecskéit összetartó átlagos kötési energia értéket. A sugárzás energia szintjén túl az atommagra gyakorolt hatás módját és mértékét az energiahordozó részecske mérete és töltése is megszabja. Általánosságban igaz, hogy a magreakciók küszöbenergia értéke a legtöbb elemre nézve 10MeV energia felett van. A Co-60 maximális energiaszintje 1,33 MeV, ahol az indukált radioaktivitás szóba sem jöhet. A gépi sugárforrások alkalmazása csak meghatározott energia szintig engedélyezett: az elektrongyorsítókra 10MeV, a röntgengépekre pedig 5MeV a maximális megengedett energia, mely energiaszintek radioaktivitás kiváltásához nem elegendőek. (Nézze meg filmtárunkban az "Ionizáló sugárzás" című filmet!)

Tart-e attól, hogy az IEK élelmiszer, ha nagyon kis mértékben is, de radioaktívvá válik?

Igen
Nem



3. A nyers és fagyasztott húsok ionizáló energiával történő kezelése biztonsággal elpusztítja az esetlegesen előforduló ún. élelmiszerek terjesztette betegségek (pl. szalmonella) kórokozóit (ún. pathogén kórokozók). Ezeket a kórokozókat a fagyasztás nem pusztítja el, a hőkezelés (sütés, főzés) igen. De sajnos még a főzés előtti konyhatechnikai eljárások során (pl. kiolvasztás, tisztítás, darabolás, stb.) tovább adódhatnak a kórokozók a hőkezelésre nem kerülő ételekre. (Megjegyzés: Magyarországon közfogyasztásra kerülő húsok illetve hús készítmények nem kezelhetők ionizáló energiával.) A pathogén kórokozók a fűszereket is szennyezhetik. (Nézze meg filmtárunkban a "Gamma sugárzás hasznosítása" című filmet!)

Gondolja-e Ön, hogy az IEK élelmiszer biztonságosabb mint a kezeletlen?

Igen
Nem



4. Az élelmiszerek biztonságát a romlást okozó mikroorganizmusok is befolyásolják. Ahhoz, hogy egy élelmiszer biztonsággal eltartható, majd fogyasztható legyen, az elfogyasztásra kész élelmiszerbe kerülő összetevőkben lévő mikroorganizmusok száma egy meghatározott szint alatti kell legyen (gondoljunk itt az ételeinkbe, a salátáinkra kerülő fűszerekre, fűszer keverékekre, zöldség szárítmányokra stb. és elsősorban olyan ételekre, amelyek nem, vagy alig esnek át hőkezelésen pl. száraz húsáruk, levesporból készült levesek, saláta öntetek, stb.). Ha a mikrobaszám az ilyen összetevőknél ennél a bizonyos szintnél magasabb, azt valamilyen csíraszám csökkentési eljárással csökkenteni kell. Lehet csíraszámot csökkenteni gázosítással (etilénoxid, etilénbromid bizonyítottan rákkeltők), melyek maradványai nem szellőztethetők ki teljesen a kezelt termékből. Egy bizonyos "szennyezettség"-ig lehet csíraszámot csökkenteni hőkezeléssel, aminek hatására pl. romlik a fűszerek szín, illat, aroma és íz anyaga. Hatásosan csökkenti a csíraszámot az ionizáló energiával történő kezelés, mely kevésbé rontja a szín és aroma anyagokat mint a hőkezelés és nincs a kezelés után semmilyen szermaradvány. (Ajánljuk megtekintésre filmtárunkban a "Friss élelmiszerek tárolhatósága az ionizáló energiával történő kezelés után" című bejátszást is!)

Előnyben részesítené-e az IEK alkotóelemet tartalmazó élelmiszert a csak hőkezeléssel csíraszám-csökkentett alkotókat tartalmazó élelmiszerekkel szemben?

Igen
Nem



5. Az élelmiszerekben esetlegesen felhalmozódó rovarölő szermaradványok, vegyszerezések maradványai (pl. műtrágyázás, vegyszeres kihajtásgátlás, gázos csíraszám csökkentés) illetve a hozzájuk adagolt tartósító szerek és egyéb adalékok (színezékek, állag javítók, stb.) kihatással vannak az elfogyasztó egészségére. (Tekintse meg az "Élelmiszer veszteségek csökkentése vegyszermentesen" című filmünket!)

Ön előnyben részesítené-e az IEK élelmiszert, vagy IEK élelmiszer összetevőket a vegyileg kezelt élelmiszerrel szemben (pl. gázos csíraszám csökkentés, vegyszeres kihajtásgátlás)?

Igen
Nem



6. Az Élelmiszer Törvény értelmében az ionizáló energiával kezelés tényét fel kell tüntetni az élelmiszeren. Azt is fel kell tüntetni, ha az élelmiszer ilyen összetevőt tartalmaz. Semmilyen kötelezettség nincs azonban a vegyi kezelések, vagy vegyszeres kezelésen átesett összetevők feltüntetésére. (Ha többet szeretne tudni a jelölésről javasoljuk tekintse meg a "Technológia" és a "Szabályozás" lapjainkat!)

Fontosnak tartja-e Ön, hogy jelöljék az élelmiszeren, ha az bármilyen kezelésen átesett összetevőt tartalmaz?

Igen
Nem



Önről is tudni szeretnénk néhány dolgot:



Férfi


Ön



Köszönjük, hogy időt szakított a kérdések megválaszolására! Reméljük, hasznos ismeretekre sikerült szert tennie a kérdések megválaszolásával!

 



Vissza a lap tetejére